IS Göta | Göta News: Mars 2020
17623
page-template-default,page,page-id-17623,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Coronaviruset påverkar oss…
13 mars 2020

Ett ämne som är stort och svårt att greppa, men konsekvenserna av det som sker nu är gigantiska för föreningslivet. Dessa konsekvenser tror jag att de flesta förstår, men i de sociala medierna handlar det mest om att man missar ett lopp som man har satsat på. Tufft naturligtvis, framför allt för de som satsat pengar på flyg, hotell, med mera för att springa ett lopp i ett annat land. Men det är trots allt bara ett lopp, det kommer nya. Men hur går det för föreningarna som lever på intäkter man har från lopp, intäkter som ger utrymme till att driva en förening med tränare och tävlingar för barn och ungdomar.  För det är så att Friidrottssverige lever på intäkter från lopp, utan de intäkterna skulle inte verksamheterna fungera. Detta är inledningen på en artikel jag skrev på springs hemsida: https://springlfa.se/coronaviruset-paverkar-oss/

IS Göta friidrott är nästan 700 medlemmar, 80% av våra intäkter kommer från lopp, nästan alla lopp sker under våren. Vi pratar om intäkter på cirka 800 000:-, men framförallt ett överskott på 400 000:-. Pengar som nu försvinner. Detta påverkar vår verksamhet i väldigt hög grad.

Vi måste agera omedelbart, dels på grund av att vi inte har fått till en bana till Tjurruset, ett inställt lopp alltså, sedan att Varvetmilen ställs in, ett inställt lopp till. Åtgärderna nu gäller tills vidare, när vi vet hur det går med Kalvinknatet och Vårruset får vi eventuellt komplettera med mer sparåtgärder.

  • För det första, jag tror att vi är Sveriges mest generösa klubb, runt 50 lopp är sanktionerade – trots detta får jag regelbundet fakturor från lopp där medlemmar anmält sig, deltagit och de fakturerar klubben. Jag älskar när medlemmarna tävlar, tycker dock inte om att få fakturor på det sättet men har accepterat det. Framåt, ingen får anmäla sig till ett lopp som inte är sanktionerat utan att först stämma av det med mig eller närmsta ledare.
  • När det gäller sanktionerade lopp så kommer många ställa in, så listan över lopp som är fria att springa finns kvar. Men vi kommer få lägre kostnader. Springtime har nu ställt in sitt lopp också, trist.
  • Jag kommer regelbundet titta på resultatet för att utvärdera om vi behöver stänga möjligheten att sanktionera lopp. (Jag är även kassör)
  • Vi har sanktionerat klädinköp med mycket pengar de senaste åren, den sanktionen tar vi bort tills vidare. Man betalar den faktiska kostnaden när man beställer kläder.
  • Vi har för avsikt att arrangera flera lopp, typ GGP, och sanktionera dessa för att ni ska få möjlighet att tävla.  Här tar jag en dialog med Leif Grönqvist, men håll koll på uppdaterat träningsprogram. Redan nu på söndag kör vi ett testlopp på 10 kilometer, inga flaggvakter, men tidtagning. Loppet är sanktionerat så tiderna fungerar som rekord, är seedningsgrundande, mm. Vi kör Varvetmilen, men kallar det för GGP 10 km, en intern träningstävling. Som vanligt är GGP öppet för andra också, de betalar 50:-, men vi kommer bli max 50 pers som jag ser det. Jag har skapat ett evenemang, start kl.10:30. Naturligtvis vill vi inte bidra till smittspridning och följer de råd och riktlinjer som myndigheterna ger.
  • Kretsmästerskapen som skulle gå den 4 april i hallen är också inställt. Vi har hallen kl.09:00-10:30, blir det inget DM i Ystad kommer vi arrangera ett lopp den dagen, beslut kommer.
 • Det kan vara så att vi eventuellt kommer behöva nyttja klubbens gemensamma kraft, kanske en insamling via vårt kulturkonto. Men det återkommer vi med när vi ser konsekvenserna.

Vidare när det gäller Coronaviruset, jag kontaktade professor Agnes Wold, följande tips ger hon:

”Javisst, det är mycket bättre att vara ute. Men när man flåsa ordentligt kan det ju komma ut en hel del virus. Nu kan jag inte tänka mig att en covid-infekterad person känner för att springa ute.

En rimlig försiktighetsåtgärd är att säga att springa med 1 eller 1,5 meters lucka. Det är bra att träna in det beteendet rent generellt, för det är den viktigaste åtgärden för att hindra smittan – att inte stå nära folk så man andas samma luft.

Lycka till med springandet! Hälsningar/Agnes”

Övrigt

  • Året har börjat bra, 14 medaljer på VSM och sedan Johannas fantastiska guld på USM. Grymt!
  • Vi har haft tre distansvärdar – har en intressent till nästa 8 veckors program, men behöver fler. Det handlar om att coacha en söndag, lite fika efteråt – en del av kulturens år.
  • En annan del av kulturens år är att hjälpa till med ungdomsträningen minst en onsdag under året, jag saknar vecka 16 och sedan nästa 8 veckors period. Hör av dig.
  • En del av kulturens år var afterrun efter Springtime, det får vi skjuta på, en annan del var ett helgläger i Skåne, det skjuter vi också på och ser hur Coronasituationen utvecklas.
  • Vår vision är att dominera i Skåne och vara tongivande i Sverige inom lång och medeldistans, en härlig vision. Vi har med hjälp av den och vår kultur växt från 23 till snart 700 medlemmar – en otrolig resa. Vi är nu i en tuff situation, vi kommer fixa det men det kräver att kulturens två värdeord genomsyrar allt, engagemang och respekt. Två viktiga ord, ju fler som engagerar sig ju enklare blir det för alla och respekt till klubben, dina kompisar och de regler och beslut som finns.
 • Till sist – notera i din kalender att det är vårdag den 19 april och Götas årsmöte är den 27 april. Mer info om detta kommer.

Vid pennan/BG Nilensjö som tillsammans med styrelsen önskar er en trevlig helg.

IS Göta ska vara dominerande i Skåne och tongivande i Sverige inom medel- och långdistanslöpning och triathlon.

2020 ÄR KULTURENS ÅR